Gamla Stan

Välkommen till MyMadeira

 

Gamla Stan - Zona Velha

Gamla Stan i Funchal är mysig att strosa omkring i, med sina trånga gränder t ex. Rua Santa Maria och arkitekturen med gamla hus ända från 1500-talet.

 

En del är väldigt välhållna och andra ser ut som om de ska rasa när som helst. Man har gjort det till en grej att måla de mest fantastiska motiv på dörrarna till många av husen. Det kan vara ett helt fallfärdigt hus, men dörren är målad och helt plötsligt ser det riktigt härligt ut.

 

Här finns även det vackra gula fortet Sao Tiago, som är byggt med start i slutet av 1500-talet, för att hjälpa till att försvara Funchal. Det användes i det syftet fram till början på 1990-talet, då det istället övergick till att användas för kulturella aktiviteter. Det har bl a funnits ett konstmuseum här, men det hade flyttat senast vi besökte Madeira. Passa på att gå in där och titta på dess tinnar och torn, tjocka väggar och den härliga utsikten ut över hamnen.

 

Nedanför finns även en populär badplats.

Gatstenen är även den väldigt speciell och bildar på sina ställen vackra mönster. På många ställen använder man sig av avlånga halvrunda stenar, som man delat (ser det ut som) och på andra gör man mönster av vita respektive svarta stenar.

Där finns många bra restauranger, så ta er gärna hit om ni vill äta ute i Funchal. Många serverar traditionell mat från Madeira, men det finns det mesta att välja på. För vår del brukar det ofta landa vid en omelett med ost och skinka till lunch och de flesta brukar fixa det perfekt.

 

Men som ofta finns det en del inkastare utanför restaurangerna, men det får man leva med.

 

Det är hur som helst aldrig fel med ett glas gott att dricka på någon av restaurangerna eller barerna och det brukar det bli, om inte annat så för att njuta av miljön.

 

 

 

 

 

Annat att titta på i Gamla Stan är: