Monte

Välkommen till MyMadeira

 

Monte

Linbanestationen på strandpromenaden i Funchal

När man säger Monte, tänker man nog mest på att det är dit linbanan i Funchal går, åtminstone om man är turist, men det är en liten by som ligger uppe på berget ca 5 km ovanför Funchals centrum.

 

Det var tidigare en kurort för välbärgade Européer och dit de rika i Funchal, t ex. Blandy och Reid, flyttade under sommaren, när det var för varmt nere i Funchals centrum.

 

Där finns många fina hotell och restauranger samt trädgårdar med exotiska växter varav en del är öppna för allmänheten.

 

I linbanan mot Monte

Enklaste sättet att ta sig dit är att åka upp med linbanan från Funchals centrum. Det tar ca 15, minuter och är en resa med vackra vyer över Funchal och man ser många fina hus på vägen.

 

Alternativa sätt är att promenera (tufft), ta taxi, buss eller köra själv.

 

Afrikansk konst

 

 

 

Väl uppe med linbanan finns Monte Palace Tropical Garden till vänster. Det är en stor botanisk trädgård, med lite olika delar, bl a en orientalisk trädgård, en sjö och mycket handmålad konst på kakel och annan konst. Det finns även ett museum, med en utställning av afrikansk konst i 2 plan och 1 plan en där man kan titta på flera olika bergarter och mineraler.

 

Fortsätter man åt vänster förbi den botaniska trädgården kommer man efter ett tag fram till kyrkan uppe vid Monte - Igreja de Nossa Senhora do Monte.

 

Precis nedanför kyrkan är startplatsen för om man vill prova på att åka kälke (toboggan) ner från berget tillbaka till Funchal centrum. Har själva inte vågat prova ännu, men de som gjort det säger att det går undan och är riktigt spännande.

Man får åka ca 2 km ner från Monte till Livramento i en kälke med flätade sidor och trämedar. Kälken körs av 2 män i traditionella kläder och hattar.

 

Går man istället till höger när man går ut från linbanans toppstation och fortsätter rakt fram, över ett torg och nedför en brant backe, kommer man fram till linbanan med de vita kabinerna och det är den som går vidare till Jardim Botanico.

 

Istället för att ta linbanan, så har vi flera gånger promenerat ner på Levada de Bom Sucesso, som man kommer till om man tar vägen som går nedanför ingången till linbanan (se bild på ingången till linbanan).

Vill man köra bil upp till Monte, kan det vara lite trixigt att hitta rätt avfart från centrum, men är egentligen inte alls svårt.

 

Kommer man från Lido-hållet, vilket man oftast gör som turist, åker man Avenida do Mar fram till den stora rondellen innan det vita huset Empresa De Electricidade Da Madeira. Där ska man svänga vänster och ta den andra avfarten upp i samhället. Man måste lägga sig i den vänstra filen och sedan köra vidare på den vänstra vägen.

 

Lyckas man istället (som vi ofta gjort) att ta en avfart förtidigt när man svänger av från Avenida Do Mar, kommer man i och för sig uppåt byn och kan hitta fram till Monte, men det blir klart struligare.

 

Hitta dit med Google Maps.

 

 

Mera info om Monte Village: http:telefericojardimbotanico.com/monte/