Santa Catarina

Välkommen till MyMadeira

 

Santa Catarina

När man börjar promenera från centrum ut mot Lido via Avenida do Infante, möts man av Santa Catarina parken i sluttningen upp från centrum. Det är en stor gräsmatta med planteringar runt och även en liten sjö (eller större damm) med tillhörande svanar.

 

Minnessten för de som evakuerades från Gibraltar till Madeira

Ta gärna en promenad bland träden och planteringarna runt gräsmattan och beundra utsikten över hamnen från utsiktsplatserna åt det hållet. Det är några gamla traktorer utställda och det finns även en lekpark för barnen. Tidigare fanns en servering, men när vi var där senast, höll man på att rusta upp det området och serveringen fanns inte kvar.

 

Ta även en titt på kapellet i parken, Capela de Santa Catarina, om det är öppet. Sägs att kapellet var det första som byggdes i Funchal, 1425. Det är i alla fall grundat av Constaca de Almeida, fru till Zarco som upptäckte Madeira.

 

Längst ner i högra hörnet av parken, finns en minnessten om de c:a 2000 personer som evakuerades från Gibraltar till Madeira under 2:a världskriget, 1940.

 

Det finns också en staty av Christoffer Columbus, brevid det lilla kapellet. Columbus gjorde affärer åt ett affärshus i Lissabon, i sockerbranschen. Han gifte sig med en dotter till guvernören av Porto Santo, Felipa Moniz och de bodde på Porto Santo under något år. Då hustrun och deras son dog lämnade Columbus ön.

 

I juli månad brukar det vara en stor jazzfestival i Funchal, som äger rum i Santa Catarinaparken. Detta sägs vara det största kulturevenemanget på Madeira. Lokala och musiker från jorden alla hörn brukar delta i festivalen. Se mer under Festivaler.