SeaFront

Välkommen till MyMadeira

 

Seafront

Gamla Seafront och hamn

Strandpromenaden i Funchal har under de senaste åren fått ett rejält lyft. Man var tvungen att göra något åt den efter att mycket förstörts vid det häftiga regnfallet som även förstörde mycket annat på ön februari 2010.

 

Nu är arbetet i princip klart och man kan åter promenera hela vägen från piren där kryssningsbåtarna lägger till och ända till Sao Tiago fortet, dvs det gula fortet längst bort.

 

På vägen har man gjort en helt ny fritidsbåtshamn och mera plats för kryssningsfartygen. De användes inte ännu, då vi senast var där i slutet av 2015, men det såg helt klart ut och väntade bara på att användas.

 

 

Det har även byggs ett område, med etager att sitta på och med gräs och planteringar, som har blivit som en oas vid vattnet.

Beatles båt Vagrant

Tidigare låg här ett segelfartyg som Beatles ägde en gång i tiden, Vagrant, som då var ett av världens lyxigaste yatcher.

 

Fartyget stod egentligen på land efter en konvertering och fungerade som restaurang och café men med minskande verksamhet. Den var också ivägen för bygget av den nya stranpromenaden.

 

Båten sjösattes och bogserades till Canical där den senare sjönk i en storm 2013.

 

Vill du läsa mer om Vagrant, titta här...

Märkte även att det på söndagar var väldigt populärt att springa längs strandpromenaden, alla verkade göra det!

Fort Molhe och Porto Santo-färjan
Fort

En bit ut på piren där

kryssningsfartygen lägger till, finns ett litet fort, som man kan gå upp och titta i. Man brukar få ge en liten peng för att komma in där, men utsikten över staden är fin härifrån, så det kan vara värt det.

Lite längre ut på piren finns ytterligare ett fort som heter Molhe Fort och det var från början byggt på en ö utanför hamnen, men har nu byggts ihop med piren. Hade gärna gått och tittat där men dit kommer bara de som åker med

kryssningsfartygen.

På vågbrytaren utanför marinan har de besättningar på båtar som har seglat till Madeira målat märken, som en hälsning från deras besök i Funchal. Det finns flera från svenska båtar och från de övriga nordiska länderna. Båttokiga som vi är, så är det obligatoriskt för oss att kolla vilka som har varit där sedan vi sist var i Funchal och på så sätt drömma lite om att kunna göra samma sak (men tror inte att vi vågar det ...).

 

Bläckfisk

Går man ner till marinan från strandpromenaden, finns det ett antal restauranger där man kan ta något och samtidigit sitta i solskenet och titta på båtarna. Det är risk för inkastare, men vill ändå rekommendera en liten stund på någon av dem. Havet rör sig hela tiden och med den båtarna i hamnen och det händer något nästan hela tiden. Sist vi var där och satt på ett ställe med en "balkong" över vattnet, såg vi till och med en bläckfisk komman "gående".

Fort São Tiago

Fortsätter man sedan på strandpromenaden kommer man förbi den nya fritidsbåtshamnen och en pir, som ser ut att kunna ta emot större båtar (kanske kryssningsfartyg) och en park. Man har även gjort en lång vågbrytare, för att det ska gå att bada vid stranden.

 

Till slut kommer man fram till det gula fortet São Tiago i slutet på strandpromenaden. Det är ett vackert fort från andra hälften av 1600-talet, med tjocka murar och små utkikstorn.

 

Förfriskning vid São Tiago

 

 

 

Här brukar vi avsluta strandpromenaden med en öl på uteserveringen bredvid ingången till fortet.