Câmara de Lobos

Välkommen till MyMadeira

 

Câmara de Lobos

Några kilometer väster om Funchal ligger den gamla fiskebyn Camara de Lobos.

Där kan man ta sig en titt på alla färgglada fiskebåtar som ligger i hamnen, de gamla husen och ta en promenad upp till parken på klippan vid hamnen, varifrån det är en härlig utsikt över byn och bergen runtom.

De äldsta husen är från början på 1400-talet och då var Camara de Lobos mera ett hem för sälarna som bodde i det som senare blev hamnen.

Det är troligen även sälarna som har gett upphov till byns namn.

 

Det sägs att det var här man började fiska espada, en djuphavsfisk som kan kallas Madeiras nationalfisk.

 

Det är lite maffigt att gå ut på piren och studera vågorna in i hamnen och byn därifrån. Sedan passar det bra att fortsätta ut på strandpromenaden västerut, där man så småningom kommer fram till en trappa som leder upp på klippan i hamnen, där parken Jardins do Ilhèu finns. Även här har man en fin utsikt över byn, bergen och havet.

Längst ut på klippan, kan man bland annat se Restaurante Teleferico, som ligger vid toppen på linbanan Teleférico do Rancho. Huset ser ut som en liten vit fyrkant, som ligger längst ut på klippan bortanför byn (ut mot havet). Vi åt lunch där och det var en härlig känsla att sitta och titta ut över havet därifrån. Provade deras enklaste pasta, som var helt OK.

Linbanan såg även den spännande ut, men det får bli en annan gång.

Churchill´s Place
Färgglada båtar i hamnen

Câmara de Lobos även känd för att Winston Churchill tyckte det var en av de vackraste platserna på jorden och tillbringade mycket tid här, då han ägnade sig åt att måla tavlor. Främst höll han till vid ett hus som idag är en restaurang, med en stor skylt som det står just ”Churchill’s Place” på. Kör man bil, kommer man förbi den på vägen in i byn. Annars syns skylten tydligt nedifrån hamnen.

Har man tagit sig till Camara de Lobos per bil, är det en god idé att även leta reda på Cabo Girao, som är en balkong med glasgolv som ligger på världens näst högsta havsklippa. Det pirrar ordentligt i magen när man tittar ner genom golvet och på stranden som ligger 580 meter längre ner. Utsikten måste vara hänförande härifrån, men molnen ställde till det då vi var där, så det får bli ett besök till senare.

Vi försökte köra på småvägarna upp från byn och följa skyltningen mot Cabo Girao, men lyckades bara snurra runt en massa (fick i och för sig se mycket av byn) och när vi väl var framme var skyltningen dålig, så vi förstod inte riktigt att det var där. Gör gärna ett försök själva att ta den vägen, för det var trots allt ganska kul, men annars är ett tips att köra upp på motorvägen och sedan ta av därifrån när skyltarna säger att det är dags.

 

Hitta till Câmara de Lobos och Ca Girao med Google Maps.

Det ska även finnas en till ”linbana” i närheten av Cabo Girao, närmare bestämt vid Fajã dos Padres. Egentligen är det en hiss, med (enligt deras hemsida) fantastisk utsikt från hisskorgen.

 

Hemsida: http://fajadospadres.com/fajav3/index.php/en/