Porto da Cruz

Välkommen till MyMadeira

 

Porto da Cruz

Vi har fått en favoritby i Porto da Cruz, med sina gamla hus, havspooler, stränder, fiskare, surfskola, romtillverkning, örnklippan, promenad runt halvön vid hamnen och storslagen utsikt ut mot Ponta de São Lourenco, halvön där det även finns en fantastisk promenad.

 

Byn ligger mellan Santana och Machico, på nordöstra delen av ön och passerar man där, ska man definitivt ta sig tid att stanna en stund.

 

I Porto da Cruz finns en av Madeiras 3 fabriker för sockerrör. Fabriken har funnits sedan 1927 och fungerar fortfarande på samma sätt. Fabriken tillverkar enbart rom gjord på sockerrör och man tillverkar bl a sorter som ”Branca” och ”Envelhecida 970 Reserva”.

 

Vi var där i mitten av april och det är vid den tiden (mars – maj) som tillverkningen pågår, när sockerrören har mognat och det är dags att ta hand om dem. Då var det full aktivitet i fabriken och man kunde följa hela processen. Ljudet var öronbedövande och ingen av de som jobbade där bar några hörselskydd, men det var intressant att se sig runt.

 

Efteråt gick vi vidare till butiken, där man kan provsmaka och naturligtvis köpa det som lockar.

 

 

I huset intill säljer de även Poncha och de tillbehör som behövs för det, bland annat den traditionella ”vispen” i trä, som verkar ha flera namn, som ”caralhinho” eller ”mexelote”.

 

Under övriga året ska det vara möjligt att titta i fabriken, men när vi istället var där i början på december, kändes det ganska stängt.

 

Poncha dracks förr av fiskarna, för att förebygga att de blev sjuka. De blandade de ingredienser som de visste var bra mot förkylningar mm och det blev då poncha. De vanligaste ingredienserna är färsk citron juice, honung och rom gjord på sockerrör från Madeira.

 

Några recept och mera info kan man hitta på:

 

eller på

 

Örnklippan

Vi brukar parkera vid skolgården och därifrån går man lätt upp till rom-fabriken. Där ligger även en strand (badanläggning), där man hade surfkurs senast vi var där.

 

Vill man ta en fin promenad, så ta åt vänster när ni står framför fabriken och gå runt kullen nere vid vattnet. Då kommer man till en gammal hamn och så småningom till en badanläggning med bassänger, där det ligger ett par restauranger. Den första har god mat, så den kan vi rekommendera.

 

Där kan man även njuta av den härligt utsikten utmed ön.

 

 

 

 

 

Vill man veta mera om Porto da Curz, så finns där ett historiskt museum